Κάρδαμο

 • Περιγραφή : Φυτό ετήσιο, ιθαγενές της Αιγύπτου και της Νότιας Ασίας, που καλλιεργείται παντού και αυτοφύεται μερικές φορές σε χέρσα εδάφη, κοντά σε καλλιεργούμενα μέρη. Το κάρδαμο έχει φύλλα σύνθετα, γραμμοειδή, και άνθη πολύ μικρά, με λευκά πέταλα σε αραιούς βότρεις. Η εποχή της άνθησής του είναι Ιούνιος – Αύγουστος. 

  Ιστορία : Το κάρδαμο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη κ.ά. Στην Αίγυπτο βρέθηκαν σπέρματά του σε τάφο του 1.600 π.Χ. Στην Ασία και στην Ευρώπη το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για τη θεραπεία της λύσσας, του σκορβούτου και των νευρικών παθήσεων.

   

   

  Συστατικά : Το φυτό περιέχει ένα αιθέριο έλαιο και ένα γλυκοσίδιο (τη γλυκοτροπαιολίνη) που σχηματίζει, ύστερα από υδρόλυση, ισοθειοκυανικό βενζύλιο. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη C και άλατα (ιώδιο, σίδερο, ασβέστιο).

   

   

  Θεραπευτικές ιδιότητες – Εφαρμογές : Τα κάρδαμο είναι φυτό ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος, ευεργετικό στο συκώτι και με αντιβιοτική δράση. Το κάρδαμο τρώγεται ως σαλατικό, όπως και το νεροκάρδαμο. Ο χυμός του φυτού μαζί με μέλι είναι θεραπευτική αλοιφή για τις πανάδες του προσώπου. Τέλος, προλαμβάνει την τριχόπτωση αν τρίψουμε το τριχωτό του κεφαλιού με το χυμό του.

   

   

 

  Leave Your Comment Here