Κανέλα

 • Περιγραφή : Το δέντρο της κανέλας είναι φυτό ιθαγενές της Κεϋλάνης. Στη φυσική του κατάσταση φτάνει σε ύψος τα 10 περίπου μέτρα ενώ, όταν καλλιεργείται, κλαδεύεται σε θάμνο 2-3 μ. με πυκνά κλαδιά. Η γνωστή κανέλα που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου. Η συλλογή των φλοιών αρχίζει από τον 5ο χρόνο του δέντρου και από βλαστούς τουλάχιστον 3 ετών και γίνονται 2 συλλογές το χρόνο, Απρίλιο – Αύγουστο, που είναι και η καλύτερη, και Νοέμβριο – Ιανουάριο. Ο φλοιός κόβεται σε λωρίδες, τυλίγεται και αποξηραίνεται στον ήλιο. Από το είδος κιννάμωνον η κάσσια λαμβάνεται η σινική κανέλα που έχει παρόμοιες ιδιότητες.Συστατικά : Ο φλοιός και τα φύλλα της κανέλας περιέχουν αιθέριο έλαιο πλούσιο σε κινναμική αλδεύδη (65-75%) και πολύ αρωματικό. Τα φύλλα της έχουν έντονη μυρωδιά ευγενόλης, την οποία περιέχουν σε ποσοστό 5%. Οι πολύ καλής ποιότητας φλούδες είναι αυτές που έχουν μυρωδιά μεθυλαμυλικής κετόνης, η οποία δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας, ενώ οι φλούδες της κινεζικής κανέλας (cassia) δεν περιέχουν μεθυλαμυλική κετόνη και ευγενόλη. Ο φλοιός της κανέλας περιέχει επίσης άμυλο, τανίνη, ανόργανες ουσίες (άλατα), γλοιώδη ουσία και μαρμυτόλη.

   

   

  Θεραπευτικές ιδιότητες : Η κανέλα (ο φλοιός) είναι θερμαντική – τονωτική του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος, αλλά και ευστόμαχη, καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού. Θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και τη μήτρα και ότι είναι αφροδισιακή και αιμοστατική. Είναι αντισηπτική και ανθελμινθική, εξαιτίας της παρουσίας της ευγενόλης.

   

   

  Εφαρμογές : Κανέλα με αλατισμένο νερό σε γαργάρες είναι κατά της καταρροής. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται η σκόνη της σε άτονες πληγές, ενώ το βάμμα και το λάδι της χρησιμοποιούνται για εντριβές στους χρόνιους ρευματισμούς και κατά της αδυναμίας. Το αιθέριο έλαιο, εξάλλου, είναι τονωτικό της καρδιάς και της αναπνοής, ενώ βοηθά στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Γενικά, χρήση της φλούδας γίνεται με αφέψημα ( 8 γρ. σε 1 κιλό νερό ), καθώς και με διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, όπως με το βάμμα ή με το σιρόπι της (30-60 γρ. σε ρόφημα) .

  Η κανέλα είναι γνωστότατο μπαχαρικό και χρησιμοποιείται στα ζεστά κρασιά, καθώς και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

   

   

 

  Leave Your Comment Here