Λουΐζα

  • Περιγραφή : Η λουΐζα είναι μικρός θάμνος που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μ. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, λογχοειδή, ελαφρώς οδοντωτά, και με το τρίψιμο αναδίδουν μυρωδιά λεμονιού. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά ως ωχροπράσινα, σε λεπτούς σύνθετους στάχεις. Καλλιεργείται κυρίως ως καλλωπιστικό. Χρήσιμα μέρη είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. Τα φύλλα συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού. Η λουΐζα δε πρέπει να μπερδεύεται με τη βερβένα τη φαρμακευτική (verbena officinalis) .

 

 

Ιστορία : Το αιθέριο έλαιο της λουΐζας στην πατρίδα της, τη Νότια Αμερική, το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό σε καλλυντικά και σαπούνια, ενώ με τα φύλλα της αρωμάτιζαν το νερό μέσα στο οποίο έπλεναν τα χέρια τους μετά τα γεύματα. Αναφέρεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί κατά του πονόματου και ως έγχυμα σε πλύσεις προσώπου.

 

 

Συστατικά : Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο που το κύριο συστατικό του είναι το κιτρικό οξύ.

 

 

Φαρμακευτικές ιδιότητες – Εφαρμογές : Η λουΐζα χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματικό σε ροφήματα, ποτά, φαγητά, συντηρητικά κ.ά.  Ως ρόφημα (έγχυμα) με ζάχαρη ή μέλι είναι ευχάριστο, χωνευτικό και συνιστάται κατά της ναυτίας και της νεύρωσης του στομάχου. Τονώνει τη λειτουργία του στομαχιού, ανακουφίζει από το μετεωρισμό, έχει ιδιότητες καταπραϋντικές και αντινευραλγικές.

 

    Leave Your Comment Here