
Χορτόπιτα
Υλικά
- 2 φύλλα για πίτες
- 400 γρ. ανάμεικτα χόρτα και μυρωδικά για πίτες (σπανάκι, σέσκουλα, κρεμμυδάκι, άνηθος) καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μυρωδικά
- 550 γρ. τυριά ανάμεικτα, τριμμένα ή κομματισμένα (150 γρ. κεφαλογραβιέρα, 200γρ. φέτα, 200 γρ. ανθότυρο)
- 1 αυγό(προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- προαιρετικά λίγο σουσάμι
- λάδι για το ταψάκι
Εκτέλεση
- Βάζετε τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά σε ένα μπολ.
- Τα αλατίζετε και τα πιέζετε καλά με τα χέρια μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και να βγάζουν τα υγρά τους.
- Τα αφήνετε λίγο στην άκρη, εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα και να τα τσιγαρίσετε μέχρι να μαραθούν και μετά να τα βάλετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.
- Κόβετε σε κυβάκια τα τυριά και τα ρίχνετε στα χόρτα
- Χτυπάτε ένα αυγό με αλάτι και πιπέρι και το ρίχνεται πάνω στα υπόλοιπα υλικά.
- Στρώνετε το μείγμα πάνω στο πρώτο φύλλο στο ταψί και έπειτα σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο.
- Χαράζετε την πίτα, ραντίζετε λίγο βούτυρο λιωμένο από επάνω και ρίχνετε λίγο σουσάμι αν θέλετε
- Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο για 50′ περίπου, ώσπου να ροδίσει ωραία η επιφάνεια