
Χοιρινό λεμονάτο και κρεμμυδάτο
ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ. χοιρινό από σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους, περίπου 2 εκ.
- Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και βιολογικό
- 3-4 σπόροι μπαχαριού, καλά κοπανισμένοι
- 1-2 κουτ. σούπας μέλι
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρέας, έως ότου ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το οποίο σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μετά από 2 λεπτά, σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, να καλύψει τα υλικά κατά 2/3 .
- Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό κατά το μαγείρεμα.
- Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε προσεκτικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Το φαγητό, καλό είναι να μείνει με αρκετά υγρά σαν μετρίως δεμένη σάλτσα.
- Σερβίρουμε με απλό ρύζι πιλάφι, βρασμένο με 1-2 κλωνάρια μαϊντανού.