Κρεμ καραμελέ με ρακή
Υλικα
Για την καραμέλα
- 300 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. νερό
Για την κρέμα :
- 380 γρ. γάλα
- 380 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ρακή
- 4 αυγά ολόκληρα και 8 κρόκους
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας βανίλια υγρή
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα καραμέλας.
- Ρίχνουμε την καραμέλα σε τετράγωνο ταψάκι 20×20 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ρακή.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα γάλακτος στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε μέσα σε μπεν μαρί για 40 λεπτά ή μέχρι η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει σχετικά καθαρή.
- Αφήνουμε την κρεμ καραμελέ να κρυώσει στο ψυγείο για 4 ώρες. Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε.