Πορτοκαλόπιτα
Υλικά(για 1 ταψί 22 χ 32 εκ.)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
- 1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
- 2% λιπαρά
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
- 1 φλ. απαλό έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού
- 1½ φλ. ζάχαρη 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες
- χυµός από 1 µικρό λεµόνι
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε.
- Xτυπάµε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν λευκή κρέμα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και, τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουμε, αν θέλουμε, το ποτό.
- Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι.
- Βράζουμε τον χυμό σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουνε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το µείγµα στο λαδωμένο ταψί, το χτυπάμε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουμε για 1 ώρα. Στη μισή ώρα καλύπτουμε ε αλουμινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, την περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά ε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουμε µε αλουμινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούμε σκεπασμένη μέχρι να την καταναλώσουμε, για να µη στεγνώσει.