Πορτοκαλόπιτα

Υλικά(για 1 ταψί 22 χ 32 εκ.)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

  • 1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
  • 2% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
  • 1 φλ. απαλό έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού
  • 1½ φλ. ζάχαρη 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • 1 πορτοκάλι, σε λεπτές ροδέλες
  • χυµός από 1 µικρό λεµόνι

Εκτέλεση

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουµε µε το χέρι τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε το ταψάκι που θα χρησιµοποιήσουµε.
  2. Xτυπάµε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν λευκή κρέμα. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και, τέλος, το λάδι σε αργή ροή. Εδώ, προσθέτουμε, αν θέλουμε, το ποτό.
  3. Σταµατάµε το µίξερ και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και ετοιμάζουμε παράλληλα το σιρόπι.
  4. Βράζουμε τον χυμό σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουνε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Ρίχνουμε το µείγµα στο λαδωμένο ταψί, το χτυπάμε στον πάγκο, για να απλωθεί σωστά, και το ψήνουμε για 1 ώρα. Στη μισή ώρα καλύπτουμε ε αλουμινόχαρτο. Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, την περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά ε το κρύο σιρόπι, την καλύπτουμε µε αλουμινόχαρτο για να το απορροφήσει και τη διατηρούμε σκεπασμένη μέχρι να την καταναλώσουμε, για να µη στεγνώσει.

    Leave Your Comment Here