Νηστίσιμη πίτα με πατάτα και πράσο
Υλικά
Για το φύλλο:
• 1 κομμάτι μαγιά ή ένα φακελάκι μαγιά σκόνη
• 4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2φλ. του καφέ λάδι
• 1/2 φλ. του καφέ ξύδι
• 1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι
• 1 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση:
• 4-5 βρασμένες πατάτες
• 4-5 πράσα
• 3 κόκκινες πιπεριές
• αλάτι
• πιπέρι μαύρο/κόκκινο/άσπρο (ότι μας αρέσει)
• ρίγανη
• λαδί
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μισό αλεύρι, την μαγιά και αφού τα ανακατέψουμε κάνουμε ένα λάκκο όπου ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Μόλις ομογενοποιηθεί κάπως το μίγμα ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. (ίσως να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι, για αυτό ρίψτε το λίγο-λίγο να μπορείτε να το ελέγξετε). Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί
2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λαδάκι την πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβακια και τα πράσα κομμένο σε λεπτές φέτες. Μόλις μαραθούν τα πράσα το κατεβάζουμε από την φωτιά.
3. Πολτοποιούμε με το πιρούνι τις βρασμένες πατάτες αφού τις καθαρίσουμε και τις ανακατεύουμε με τα πράσα. Αλατό-πιπερώνουμε και ρίχνουμε την ρίγανη (μπορούμε να βάλουμε και κάποιο άλλο μυρωδικό αν μας αρέσει). Η γέμιση είναι έτοιμη
4. Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε δυο χοντρά φύλλα περίπου 1 εκατοστού.
5. Στρώνουμε το ένα φυλλαράκι σε καλά λαδωμένο ταψί, βάζουμε την γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Χαράζουμε τα κομμάτια (προσοχή! Χαράζουμε, δεν τα κόβουμε) Ρίχνουμε λίγο λαδάκι
6. Βάζουμε την πιτουλα στον φούρνο αρχικά κανένα μισάωρο στους 40-50 βαθμούς για να φουσκώσει το ζυμαράκι μας, και μετά συνεχίζουμε στους 180, περίπου μίση ώρα, μέχρι να ροδίσει.
7. Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και την αφήνουμε για λίγο σκεπασμένη με μια πετσέτα.