26
Μαΐ

Χοιρινό λεμονάτο και κρεμμυδάτο

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. χοιρινό από σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους, περίπου 2 εκ.
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και βιολογικό
  • 3-4 σπόροι μπαχαριού, καλά κοπανισμένοι
  • 1-2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρέας, έως ότου ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το οποίο σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μετά από 2 λεπτά, σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, να καλύψει τα υλικά κατά 2/3 .
  4. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό κατά το μαγείρεμα.
  6. Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε προσεκτικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  7. Το φαγητό, καλό είναι να μείνει με αρκετά υγρά σαν μετρίως δεμένη σάλτσα.
  8. Σερβίρουμε με απλό ρύζι πιλάφι, βρασμένο με 1-2 κλωνάρια μαϊντανού.