Ο Χρήστος Ζέρβας ξεναγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην έκθεση «Γεύσεις και Θέαμα» στην Ζάκυνθο
10/12/2018
Μαγειρική – ζαχαροπλαστική και παιδιά
13/12/2018

Ιστορική αναδρομή σήμερα…

Μαθαίνουμε για την Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα – Βυζάντιο – Αρχαία Αίγυπτο και Αρχαία Ρώμη.

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
    Θεμέλιο της ήταν η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΡΙΑΔΑ :ΣΙΤΑΡΙ -ΛΑΔΙ -ΚΡΑΣΙ
    Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό.
    Στην ελληνική αρχαιότητα εκτός από το καθημερινό δείπνο (βραδινό γεύμα) υπήρχε και το δειπνούμενο γεύμα με φίλους ή γνωστούς που ονομάζονταν «συμπόσιο.»
    Η κατανάλωση ψαριών και κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική επιφάνεια του σπιτικού αλλά και τη γεωγραφική του θέση.
    Επίσης η στάση των Ελλήνων απέναντι στο ψάρι ποικίλλει ανάλογα με την εποχή.


  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
    Στη διατροφή των Βυζαντινών πρωταρχικό ρόλο είχαν τα ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΟΣΠΡΙΑ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ


  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
    Τα κύρια φαγητά που είχαν στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν: το ψωμί, τα λαχανικά και το κρέας. Το φαγητό τους συνοδευόταν επίσης από κρασί ή μπύρα ή υδρόμελο.


  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
    Η διατροφή των Αρχαίων Ρωμαίων ήταν λιτή. Έτρωγαν δηλαδή κρέας (χοιρινό), ψάρια (μπαρμπούνια), ψωμί και μέλι. Η τροφή τους συνοδευόταν από κρασί.