ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Υλικα

 • 1 πακέτο (ή ½ κιλό) φύλλο κρούστας
 • 1 πακέτο (ή 250 γρ.) φρέσκο βούτυρο
 • 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (ανάλατα κι άψητα)
 • 150 γρ. καρυδόψιχα
 • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
 • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

   

  Υλικά για το σιρόπι:

  250 γρ. ζάχαρη

  200 γρ. νερό

  1 κουτ. σούπας λεμόνι ή 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
  φλοιός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση
Βήμα 1) Ξεκινάω με το σιρόπι πρώτα για να κρυώνει μέχρι να ετοιμαστεί κι ο μπακλαβάς. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι και φλοιό) και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Βήμα 2) Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν «κάθεται στον κόμπο» δηλαδή, όταν ρίχνοντας ένα –δύο σταγόνες στην άκρη ενός μικρού πιάτου αυτές δεν κυλάνε αμέσως, αλλά μένουν στο ίδιο σημείο για 1-2 δευτερόλεπτα. Σε αυτήν την περίπτωση το σιρόπι είναι έτοιμο και το αποσύρω από την φωτιά για να κρυώσει.

Βήμα 3) Τοποθετώ στο blender τους ξηρούς καρπούς και τους αλέθω τόσο όσο να είναι al dente (να τους νιώθω στο δόντι). Προσθέτω την κανέλα και την ζάχαρη κι ανακατεύω καλά.

Βήμα 4) Λιώνω το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος.

Βήμα 5) Αρχίζω και στρώνω τα φύλλα, τα οποία χωρίζω σε δύο μέρη. Στρώνω το πρώτο φύλλο με τέτοιο τρόπο που να είναι το μισό έξω από το pyrex και το άλλο μισό να καλύπτει την επιφάνεια του pyrex. Αλείφω γενναιόδωρα με το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στρώνω ένα άλλο φύλλο από την άλλη πλευρά του pyrex, αναλόγως. Τα υπόλοιπα φύλλα (του πρώτου μέρους) τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο, όλα εντός της επιφάνειας του pyrex και τα αλείφω με το λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 6) Μόλις τελειώσουν τα φύλλα της πρώτης δόσης, ρίχνω τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα.

Βήμα 7) Τα φύλλα που εξείχαν τα φέρνω πάνω στην γέμιση (για να σφραγιστεί) κι αλείφω (πάντα γενναιόδωρα!) με το βούτυρο. Συνεχίζω να προσθέτω τα φύλλα του δεύτερου μέρους διπλωμένα πάντα στα δύο.

Βήμα 8) Τοποθετώ και το τελευταίο φύλλο κι αλείφω με το βούτυρο όλη την επιφάνεια. Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κόβω τον μπακλαβά σε διαγώνιες μικρές φέτες. Σε περίπτωση που έχει περισσέψει ακόμα λίγο βούτυρο μπορώ να το ρίξω από πάνω να πάει παντού. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος να μπει στον φούρνο.

Βήμα 9) Ζεσταίνω τον φούρνο στους 140°C στον αέρα και ψήνω για 90’. Στα πρώτα 30’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καλύπτει την επιφάνεια για να μην πάρει χρώμα ο μπακλαβάς από την αρχή. Μόλις περάσουν 90’, κατεβάζω την θερμοκρασία στους 120°C (στον αέρα πάντα) και ψήνω για ακόμα 60’ και πάλι με το αλουμινόχαρτο από πάνω. Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστός ρίχνω το σιρόπι από πάνω να πάει παντού. Σχετικά με το σιρόπι, είναι σημαντικό να είναι κρύο ενώ ο μπακλαβάς πρέπει να είναι βγαλμένος μόλις από τον φούρνο. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος! Τον αφήνω όμως να κρυώσει προτού τον κόψω, ενώ προσέχω να μην ζαχαρώσει. Η γεύση του και το άρωμα του είναι μοναδικά,

  Leave Your Comment Here