
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρεβίθια
Υλικα
- 300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ σε χλιαρό, αλατισμένο νερό)
- 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ.
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα γιουβαρλάκια :
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- Τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ
- 50 ml ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο :
- 2 αυγά
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα την προτίμησή σας)
Εκτέλεση
Γιουβαρλάκια
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Πλάθουμε σε μικρά γιουβαρλάκια, σε μέγεθος μικρού καρυδιού, και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, την πατάτα, τα γιουβαρλάκια προσεκτικά, για να μη διαλυθούν, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δεντρολίβανο.
- Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει όλα τα υλικά κατά 3-4 εκ. και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια και να μαλακώσουν καλά, και να χυλώσουν τα ρεβίθια.