Βελούδινη σούπα αρακά με μπέικον και βασιλικό
Υλικά
- 600 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
- 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος), σε μεσαίου πάχους ροδέλες
- 1 μεγάλο καρότο σε μεσαίου πάχους ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
- 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 80 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- μπέικον καπνιστό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και το σκόρδο.
- Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά.
- Βγάζουμε όλα τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά, το μισό βασιλικό , λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.
- Τότε, αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αρακά+ζωμό) στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις αν δεν είναι μεγάλες οι συσκευές), προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε.
- Επαναφέρουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και, αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
- Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Σωτάρουμε σε ψιλοκομμένα κομματάκια όσες φέτες μπέικον θέλουμε, γαρνίρουμε και με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε