Βελούδινη σούπα αρακά με μπέικον και βασιλικό

Υλικά

  • 600 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
  • 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος), σε μεσαίου πάχους ροδέλες
  • 1 μεγάλο καρότο σε μεσαίου πάχους ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 80 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • μπέικον καπνιστό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και το σκόρδο.
  2. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά.
  3. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά, το μισό βασιλικό , λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο.
  4. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.
  5. Τότε, αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αρακά+ζωμό) στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις αν δεν είναι μεγάλες οι συσκευές), προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε.
  6. Επαναφέρουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και, αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  7. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
  8. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  9. Σωτάρουμε σε ψιλοκομμένα κομματάκια όσες φέτες μπέικον θέλουμε, γαρνίρουμε και με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε

    Leave Your Comment Here