
Τραχανόπιτα
Υλικά
Για το φύλλο
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- νερό όσο πάρει
- 1 κ.γλ. αλάτι
Γέμιση
- 500 γρ. ξινό ή γλυκό τραχανά
- 1 lt γάλα
- 4 αβγά
- 300 γρ. τυρί φέτα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 100 γρ. χοιρινό λίποs
- 1 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάzουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C
- Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε πέντε μέρη και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε ένα φύλλο χωριστά.
- Βράzουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν βράσει ο τραχανάs, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα με χοιρινό λίπος.
- Προσθέτουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν με τον τραχανά.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα τρία φύλλα, λαδώνονταs το καθένα ξεχωριστά.
- Τοποθετούμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Ψήνουμε για περίπου 60-80 λεπτά.