Πίτα παραδοσιακή από την Λήμνο – κουκουναρόπιτα

Υλικά

  • 750 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκίσιο
  • 2 κουταλιές σπόρο μάραθου ή γλυκάνισο
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ποτήρι πετιμέζι ή μέλ

Εκτέλεση

Στη Λήμνο, αυτό το πανέμορφο νησί, παράγεται ένα εκλεκτό σκληρό σιτάρι, που δίνει αλεύρι κίτρινο, το οποίο είναι εξαιρετικό και για -ψωμί και για άλλα αρτοσκευάσματα. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να το βρούμε στο εμπόριο, επειδή οι μεγάλες αλευρο-βιομηχανίες αγοράζουν σιτάρια από διάφορους τόπους και τα ανακατεύουν. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και δύο τρία χρόνια είχε εμφανιστεί στα σουπερμάρκετ σε σακούλες του κιλού το αλεύρι της Λήμνου, αλλά στη συνέχεια χάθηκε. Πάντως τα ψωμιά ή τα αρτοσκευάσματα που γίνονται απο σιταρένιο αλεύρι και είναι κίτρινα, απλά περιέχουν σκληρό σιτάρι. Κίτρινα όμως είναι και αυτά που γίνονται από καλαμπόκι, μόνο που το καλαμποκήσιο αλεύρι είναι πιο χοντρό από το σιταρένιο.

Με καλαμποκίσιο αλεύρι φτιάχνεται και το αρτοσκεύασμα που θα σας πω και είναι από τη Λήμνο. Και επειδή οι Λημνιοί το καλαμπόκι το λένε κουκ’νάρα, το παρασκεύασμα το ονομάζουν κουκ’ναρόπ’τα. Τρώνε, βλέπετε, κι αυτοί κάμποσα φωνήεντα.

Βάλτε σ’ ένα λεκανάκι 4 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού μαζί με 2 κουταλιές γλυκάνισο ή σπόρο μάραθου και μια καλή κουταλιά μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε το, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε εκεί 1 φλιτζάνι λάδι και 1 σφηνάκι κονιάκ. Ανακατέψτε και τρίψτε το μείγμα με τις παλάμες. Προσθέστε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί, για να γίνει κουρκούτι πηχτό που να μην πέφτει μόνο του από το κουτάλι. Αλείψτε με λάδι ένα ταψί, πασπαλίστε το με μπόλικο σουσάμι και αδειάστε το μείγμα. Προσέξτε να μην είναι παχύ αλλά ένα έως ενάμισι δάχτυλο λεπτό. Ισιώστε το με βρεγμένο κουτάλι και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι όλη την επιφάνεια.

Ψήστε το στους 175° C σε προθερμασμένο φούρνο. Χρειάζεται 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Τραβήξτε το τότε για μια στιγμή και περιχύστε το με 1 ποτήρι πετιμέζι- ξαναβάλτε το στο φούρνο για 5 λεπτά μέχρι ν’ απορροφηθεί. Αν δεν έχετε πετιμέζι, περιχύστε την κουκ’ναρόπ’τα με ζεστό μέλι, επίσης 1 ποτήρι. Είναι ενδιαφέρον να το δοκιμάσετε, είναι νηστήσιμο και πολύ ελαφρά γλυκό.

    Leave Your Comment Here