
Μηλόπιτα
Υλικά
- 500 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμάρια Βιτάμ
- 220 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 μικρό ποτήρι (σφηνάκι) κονιάκ
- 5 ψιλοκομμένα μήλα χωρίς φλούδα
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (για τα μήλα)
- λίγο αλεσμένο γαρίφαλο
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομματάκια
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο, ανακάτεψε και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο μίξερ τους γάντζους και ετοιμάσου για χτύπημα. Πρώτα το βούτηρο σε κομματάκια και η ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν. Μετά λίγο ακόμα, μαζί με το κονιάκ και το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Ζυμώνουμε και λίγο στο χέρι, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη, που θα χωρίσουμε στα δύο.
- Την μισή την απλώνουμε σε ένα ταψάκι
- Βάζουμε στη μέση τα μήλα, από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη και, αν θέλουμε, πλάθουμε μπαστουνάκια και τοποθετούμε τα από πάνω χιαστί
- Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά και, όταν ροδοκοκκινίσει αρκετά από πάνω, τη βγάζουμε.