Κρουασανοτυρόπιτα με λιαστή ντομάτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 25 γρ. νωπή μαγιά ,θρυμματισμένη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια
  • 1/2  κούπα(100 ml) γάλα
  • 1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
  • ½  κούπα νερό χλιαρό (100 ml)
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με ένα πιρούνι
  • 1/2 ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος και φρ. Ρίγανη
  • 10 κομμάτια λιαστές ντομάτες ψιλ/νες
  • 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
  • λίγο μαυροκούκκι ή απλό σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Για τη γέμιση: Σε ένα  μπολ ανακατεύω τη φέτα, το ανθότυρο, τη λιαστή, μαύρο πιπέρι και το δυόσμο με τη ρίγανη.
  2. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 κούπα (100 ml) χλιαρό νερό και ανακατεύω μέχρι η μαγιά να διαλυθεί.
  3. Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα κυβάκια βουτύρου (ή μαργαρίνης), το γάλα, το γιαούρτι, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν. Στη συνέχεια ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια στον πάγκο , για  7-8 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζω σε 3 μπάλες από τις οποίες η μια είναι μικρότερη από τις άλλες ίσες 2 μπάλες. Ρίχνω λίγο αλεύρι στη λεκάνη μου και βάζω τις ελαφρά αλευρωμένες μπάλες μου, σκεπασμένες να ανέβουν για 45 λεπτά περίπου.
  4. Για την πίτα: Αρχικά ανοίγω σε φύλλο 25 εκ. το μικρότερο ζυμάρι μου σε αλευρωμένη επιφάνεια  και ραντίζω με το 1/3 περίπου της γέμισης, ρολάρω και στρίβω σε σαλιγκάρι το ρολό και το βάζω στη μέση μιας ταρτιέρας ή ταψιου 28 εκ.
  5. Παίρνω το ένα από τα 2 ίσα κομμάτια ζύμης και το ανοίγω με τον πλάστη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο 25 εκ. Κόβω το δίσκο σε 8 τρίγωνα κομμάτια, όπως κόβω μια πίτσα. Παίρνω το ένα τρίγωνο κομμάτι και βάζω 1 κουτ. σούπας από τη γέμιση στη φαρδιά πλευρά του και τυλίγω προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό, φτιάχνοντας έτσι ένα μικρό κρουασάν. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 τρίγωνα. Τοποθετώ τα κρουασανάκια γύρω από το κεντρικό στριφτάρι.
  6. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης  όπως το πρώτο και φτιάχνω άλλα 8 κρουασάν. Τα βάζω και αυτά στην ταρτιέρα ή το ταψί.
  7. Χτυπώ για 2-3 λεπτά σε ένα ποτηράκι το ολόκληρο αυγό και αλείφω την πίτα μου 2 φορές. Ρίχνω μαυροκούκι ή σουσάμι μόνο στο στριφτάρι. Χωρίς να αφήσω να ξαναανέβει η πίτα μου, βάζω στον προθερμασμένο φούρνο την πίτα και την ψήνω για 45 λεπτά να ροδίσει όμορφα. Τη σερβίρω ζεστή.

    Leave Your Comment Here