Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα
Υλικά
- 2 λίτρα γάλα
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σκόνη
- 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 αβγά
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 5 φύλλα κρούστας
- 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλας σκόνη για το φύλλο
- 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για το φύλλο
- ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε το φύλλο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με 4 από τα αυγά και προσθέτουμε τη βανίλια.
- Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
- Βάζουμε το μείγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Το βάζουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε την κανέλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο.
- Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και απλώνουμε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί.
- Τα αλείφουμε με βούτυρο.
- Απλώνουμε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζουμε με 2 κουταλάκια του γλυκού του μίγματος κανέλας και ζάχαρης.
- Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Απλώνουμε το κρεμώδες μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
- Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από το κρεμώδες μείγμα.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.