Κις Λορέν με κολοκυθάκια

Κις Λορέν μια νόστιμη, τραγανή και ελαφριά τάρτα με φρέσκα κολοκυθάκια, τυριά τσένταρ και φέτα, αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο. Μια συνταγή (από εδω) για ένα νοστιμότατο ορεκτικό για να την απολαύσουν στο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι σας, ακόμα και όσοι δεν αγαπάνε πολύ τα κολοκυθάκια.

Υλικά

  • Για τη ζύμη βάσης Κις Λορέν:
  • 1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 4 κ.σ. μαργαρίνη φυτική, κρύα κομμένη σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. νερό παγωμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ½ φλ. γάλα (ή 1 φλιτζάνι γάλα + 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ (ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει ή γραβιέρα ήπιας γεύσης)
  • 1/2 φλ. τσαγιού τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 3-4 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες και μετά κάθετα σε μικρά στικς
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μυρωδικά όπως: άνηθο, δυόσμο, φύλλα ρίγανης ή βασιλικό (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη βάσης Κις Λορέν: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνετε μια ταρτιέρα 23 εκ. περίπου. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το βάζετε σε μπλέντερ ή σε μίξερ με “μαχαίρια”, προσθέτετε του κύβους και από τα 2 ειδών βούτυρα και αλατοπίπερο και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένα ψίχουλα.
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά το παγωμένο νερό, 1 κ.σ. τη φορά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ.
  3. Στη συνέχεια τη βγάζετε από το ψυγείο, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγετε με ένα πλάστη σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρετε στη λαδωμένη ταρτιέρα. Με τα χέρια σας την ανοίγετε ομοιόμορφα φροντίζοντας να καλύψει ισομερώς τη βάση και τα τοιχώματα.
  4. Με ένα μαχαίρι, κόβετε τη περίσσια ζύμη που εξέχει αρκετά πάνω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Καλύπτετε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος και από πάνω απλώνετε μια γερή στρώση με όσπρια (γίγαντες, φασόλια, ρεβίθια) και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12 λ. Αφαιρείτε τα φασόλια και το χαρτί ψησίματος και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λ επιπλέον. Βγάζετε τη ψημένη βάση από το φούρνο και κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
  5. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ, όσο κρυώνει και ψήνετε τη ζύμη κις, εσείς  πλένετε τα κολοκυθάκια σας και τα κόβετε πρώτα σε ροδέλες και μετά κάθετα σε μικρά στικς. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κολοκυθάκια για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (και λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν απαιτείται) και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5-7 λ επιπλέον ή μέχρι να γίνουν διάφανα και μαλακώσουν. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε το μείγμα το ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  7. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, προσθέτετε το γάλα (αν βάλετε και τη κρέμα γάλακτος για περισσότερη γεύση και καλή υφή), το μοσχοκάρυδο, μια πρέζα αλατοπίπερο και τα χτυπάτε με αυγοδάρτη ή πιρούνι μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά.
  8. Ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα αυγών το μείγμα του τηγανιού (κολοκυθάκια-κρεμμύδια), τη θρυμματισμένη φέτα (ή ανθότυρο για πιο ελαφριά γεύση) και ισιώνετε την επιφάνεια της γέμισης. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια από τα έξτρα μυρωδικά, τα αναμιγνύετε με το τριμμένο τσένταρ και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια της κις πάνω από τη γέμιση.
  9. Ψήνετε τη κις για 40 λ περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανή η βάση κις και να ροδίσει καλά το τυρί.  Την αφαιρείτε από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και χλιαρίνει ελαφρώς και στη συνέχεια τη κόβετε και τη σερβίρετε ζεστή.

Σημείωση: Αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε τη δική σας ζύμη Κις Λορέν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 έτοιμο φύλλο για τάρτα (κουρού ή άλλο επιλογής σας) το οποίο θα ξεπαγώσετε και το στρώσετε ως έχει με τη γέμιση στη λαδωμένη ταρτιέρα ή θα το προ-ψήσετε, αν αυτό αναφέρετε στις οδηγίες του ανάλογα με το φύλλο που θα προτιμήσετε, και μετά θα στρώσετε από πάνω τη γέμιση.

    Leave Your Comment Here