Γαλλική Κρεμμυδόσουπα
Υλικά
- 700 γρ. μεγάλα κρεμμύδια
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 50 γρ. Αλεύρι
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 ½ ζωμό λαχανικών
- 2 περίπου ποτήρια του νερού
- Αλάτι -πιπέρι
- Φρέσκο πιπέρι
- 6 φέτες ψωμί
- 4 φλυτζάνια τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε ροδέλες.
- Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα όλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν, χωρίς να καούν αλλά να καραμελώσουν. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Αμέσως μετά ρίχνετε τα 50 γρ. αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα νερό τόσο όσο να καλύπτει καλά τα κρεμμύδια
- Αφήνετε να βράσει το μείγμα τουλάχιστον για ½ ώρα.
- Εν τω μεταξύ φρυγανίζετε στους 220 βαθμούς τις 6 φέτες ψωμί στο φούρνο και από τις 2 πλευρές και λίγο πριν τις βγάλετε από το φούρνο ρίχνετε επάνω στο ψωμί την γραβιέρα έως ότου λιώσει καλά.
- Σερβίρετε σε ειδικό πιάτο για σούπες και σε κάθε πιάτο βάζετε από μια φέτα ψωμιού με το λιωμένο τυρί, προσθέτετε λίγο φρέσκο πιπέρι.
*Extra tip: Εγώ πρόσθεσα επιπλέον τυρί στην σούπα και την έβαλα για λίγο στο microwave για να λιώσει και να γίνει μια κρούστα.