
Αυγά με bacon και ντομάτα
Απολαυστική συνταγή για ένα πλούσιο πρωινό, ένα ελαφρύ γεύμα αλλά και έναν γρήγορο και εύκολο μεζέ!
Υλικά
- 4 αυγά μεγάλα βιολογικά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- 100 γρ. μπέικον κομμένο σε καρέ ή λουκάνικο χωριάτικο
- 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού (
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και το μπέικον ή το λουκάνικο, για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και την ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Σπάμε προσεχτικά, ένα – ένα τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε προσεχτικά το λάδι από τη σάλτσα πάνω στον κρόκο και τα αφήνουμε να «τηγανιστούν» για περίπου 1/2 – 1 λεπτό.
- Σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά «μάτια» να γίνουν από τους ατμούς που θα σχηματιστούν από 1/2 έως 2 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά τα θέλουμε.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρέσκο πιπέρι, σκορπίζουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε.