Σκορδομακαρονάδα από την Πάρο
Ένα φαγητό της νηστείας με τα κατακόκκινα σκορδάτα μακαρόνια να ξεχειλίζουν, για να ταΐσουν μια οικογένεια πολλών ατόμων.
Υλικά
- 500 gr. σπαγγέτι
- 60 ml. ελαιόλαδο
- 7 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 3 φρέσκες ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
- Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, σε βαθειά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, την πάπρικα, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Με την πρέσα του πουρέ, πιέζουμε τη σάλτσα να γίνει ομοιογενής.
- Προσθέτουμε το νερό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Όσο μαλακώνουν αυτά που είναι μέσα στο νερό, πιέζουμε ώστε να μπουν και τα υπόλοιπα, αλλιώς τα βάζουμε σπασμένα στη μέση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τα σπαγγέτι, ώστε να ξεχωρίσουν και να καλυφθούν από το λάδι και τη σάλτσα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να γίνουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για τα επόμενα 8-10 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε τα μακαρόνια δαγκώνοντάς τα. Όταν στο κέντρο της τομής αφήνουν μια άσπρη τελεία είναι βρασμένα al dente. Σημαίνει πως δεν έχουν ακόμα ρουφήξει νερό μέχρι το κέντρο τους και κρατάνε στο δόντι.
- Tα αφαιρούμε με πηρούνα σε πιατέλα. Δένουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά και ξαναρίχνουμε μέσα τα σπαγγέτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.