
Ριζότο με γαρίδες, σπαράγγια και σαφράν
Υλικά για 4 άτομα:
- 400 γρ. riso carnaroli
- 16 γαρίδες φρέσκες
- 200 γρ. σπαράγγια
- 2 φακελάκια σαφράν ή κρόκο Κοζάνης
- 80 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 πράσο μικρό ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ζωμό γαρίδα
- ½ ποτηράκι μπράντι
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- Πιπέρι φρέσκο
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το σκόρδο και τις γαρίδες να μαλακώσουν και σβήνουμε με μισό ποτηράκι μπράντι.
- Αφαιρούμε τις γαρίδες, τις οποίες διατηρούμε ζεστές στο φούρνο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το σαφράν, το ζωμό γαρίδας και τα σπαράγγια – τα οποία έχουμε βράσει πιο πριν στον ατμό για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 10-15 λεπτά προσθέτοντας ζωμό ή ζεστό νερό.
- Δοκιμάζουμε να <<κρατάει>> λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο με την παρμεζάνα για να χυλώσει.
- Τοποθετούμε στο πιάτο το ριζότο προσθέτοντας τις γαρίδες, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.