Υγρό σοκολατένιο κέικ με ζαχαρόπαστα ροδιού

Υλικα

  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα της φόρμας
  • 100 γρ. σκόνη κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα της φόρμας
  • 250 γρ. ξινόγαλα (ή γάλα + 1 κ.γ. ξύδι ή χυμός λεμονιού)
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. μαγιονέζα
  • 440 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 150 γρ. σμέουρα κατεψυγμένα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 ρόδι
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 20 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε πολύ καλά μια φόρμα για κέϊκ διαστάσεων 25 εκ. Αφού τη βουτυρώσετε, τη πασπαλίζετε καλά με σκόνη κακάο. Φροντίζετε να τινάξετε το επιπλέον κακάο και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Χτυπάτε με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, το ξινόγαλα, τα αυγά, τη μαγιονέζα και 200 ml νερό μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το κακάο, τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη σόδα και 1 κ.γ. αλάτι. Τα ανακατεύετε και τα ρίχνετε σταδιακά, στο μείγμα του ξινόγαλου, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε τα βατόμουρα και τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε στο κάτω ράφι του φούρνου για 1:15-1:30 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι από σουβλάκι να βγαίνει καθαρό από τη ζύμη. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στη φόρμα να “σταθεί” και μετά το ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι περιμετρικά από τη φόρμα και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  4. Για την επικάλυψη ροδιού: Στύβετε σε ένα μπολ το μισό ρόδι. Παίρνετε 1 1/2 κ.σ. από το χυμό ροδιού και το βάζετε σε ένα άλλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε αν απαιτηθεί λίγο ακόμα χυμό ροδιού ή ζάχαρη άχνη, προκειμένου να έχετε ένα μείγμα λείο και ελαφρώς πηχτό που θα απλώνετε εύκολα πάνω στο κέϊκ.
  5. Με ένα κουτάλι ρίχνετε την επικάλυψη πάνω από το κέικ, φρονίζοντας να “τρέξει” προς τα κάτω στις πλευρές του κέικ. Πασπαλίζετε από πάνω τα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τους σπόρους ροδιού από το υπόλοιπο 1/2 ρόδι. Το αφήνετε στην άκρη για 10 λ να σταθεί και σερβίρετε. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

    Leave Your Comment Here