Ξεροτήγανα Κρήτης
Υλικα
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 φλυτζάνια νερό
Για το σιρόπι :
- 1 κιλό ζάχαρη
- ½ κιλό νερό
- 5 κουτ. σούπας κανέλα
- ½ ποτήρι μέλι
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη διακόσμηση :
- Καρύδια κοπανισμένα
- Κανέλα σκόνη
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε τραβώντας λίγο λίγο αλεύρι από τα πλάγια, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον.
- Χωρίζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα με δαντελωτό ροδελάκι για ζύμη σε λεπτές λωρίδες μήκους 80 εκατοστών και πλάτους 3-4 εκατοστών.
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και τυλίγουμε τις λωρίδες μια μια στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα δυο δάχτυλα, μετά στα τρία και τη ρίχνουμε στο λάδι.
- Γυρίζουμε το ξεροτήγανο με δυο πιρούνια, καθώς το τηγανίζουμε. Όταν ροδίσει, το βγάζουμε και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
- Βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι για 2-3 λεπτά. Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια, κανέλα και σουσάμι.