Πανετόνε
Υλικά
- 700 γραμμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 10 γραμμ. Μαγιά
- 180 γραμμ. Ζάχαρη
- 60 γραμμ. Νερό
- 4 κρόκοι αυγού
- 170 γραμμ. Βούτυρο
- 5 αυγά
- 5 γραμμ. Αλάτι
- 2 γραμμ. Βανίλλια
- 150 γραμμ. σταφίδες σουλτανίνα
- 100 γραμμ. πορτοκάλι ψιλοκομμένο
- 50 γραμμ. μοσχολέμονο ψιλοκομμένο
Για το γλάσο:
- 50 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 50 γραμμ. βερίκοκα ξερά
- 20 γραμμ. Μέλι
- 20 γραμμ. Ζάχαρη
- 30 γραμμ. Αλεύρι
- 10 γρ. Σιμιγδάλι
- 2 ασπράδια αυγο
- 20 γραμμ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε στο μίξερ 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 20 γραμμάρια νερό για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί μέχρι να γίνει τριπλάσια σε όγκο.
- Προσθέτουμε 50 γραμμάρια αλεύρι, 3 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη και 20 γραμμάρια νερό μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Πάλι αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας αυτή τη φορά 100 γραμμάρια αλεύρι, 4 γραμμάρια μαγιά, 5 γραμμάρια ζάχαρη, 1 κρόκο και 20 γραμμάρια νερό. ‘Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα αφήνουμε να τριπλασιαστεί η ζύμη. - Προσθέτουμε ξαναζυμώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο και τη βανίλια.
- ‘Όταν το ζυμάρι γίνει ελαστικό προσθέτουμε τις σουλτανίνες, το πορτοκάλι και το μοσχολέμονο.
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε δύο σκεύη. Σκεπάζουμε με ένα πανί ή με μια μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε μπαλάκια και τοποθετούμε σε φόρμες για panettone. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε μέχρι η ζύμη να αγγίξει το χείλος της φόρμας.
- Απλώνουμε λίγο από το γλάσο που έχουμε ετοιμάσει και αμύγδαλο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά περίπου.
- Μετά το ψήσιμο θα έχει αποκτήσει 3 με 4 φορές τον όγκο του. Το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 10 περίπου ώρες και το καταναλώνουμε μετά από 1 μέρα το πολύ.
Εκτέλεση για το γλάσο:
Αλέθουμε σε μπλέντερ τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι. Βάζουμε στο μίξερ το μείγμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.