ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικα
- 120 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
- 4 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. βούτυρο (150γρ, φρέσκο αγελαδινό + 150γρ. μαργαρίνη)
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 230 γρ. καρύδια, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- Για το γλάσο σοκολάτας
- 250 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
- Για το σιρόπι
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ κονιάκ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Τι κάνουμε
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα και στη συνέχεια το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και το ξύσμα απο το πορτοκάλι και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα ,αν βγεί στεγνή είναι έτοιμο.
Προσεκτικά και με μια κουτάλα (όχι απότομα και όλο μαζί) ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.Πάντα ζεστό το ένα κρύο το άλλο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Τοποθετούμε σε ένα μπόλ τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ρίχνουμε το μέλι.Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στο μπόλ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε για λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, εώς ότου λιώσει τελείως. Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω στο κέικ, όσο είναι ακόμη ζεστή.