
καρυδάτα με πορτοκάλι
Υλικα
- Μισό κιλό καρύδια αλεσμένα
- 1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα (προαιρετικά)
- Τις φλούδες από 3 πορτοκάλια
- 1,5 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- Λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και βάζουμε τις φλούδες να βράσουν. Αφού μαλακώσουν τις κόβουμε σε κυβάκια σαν τα έτοιμα κόντιτα που αγοράζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη παίρνουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τα πορτοκάλια και συμπληρώνουμε με νερό για να γίνει 1 ποτήρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Μόλις λειώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τα πορτοκάλια και αφήνουμε να δέσει σαν γλυκό κουταλιού. Στο τέλος ρίχνουμε και το κονιάκ και την σοκολάτα για να λειώσει.
- Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε πολύ καλά βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ ή νερό και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια. Τα κυλάμε πάνω σε άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο ή τρούφα ή κακάο ή ξυρούς καρπούς ανάλατους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Διατηρούνται αρκετό καιρό σκεπασμένα εκτός ψυγείου.