ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΙΦΙ
Υλικα
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 125 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 50 γρ. ασπρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
- Για το σιρόπι:
- 750 γρ. ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- Για την κρέμα:
- 1900 γρ. γάλα φρέσκο
- 150 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (αυτή που βράζουμε)
- 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250-300 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
- 4 βανίλιες
- 4 αυγά
- Για το γαρνίρισμα:
- 2 φακελάκια garni βανίλια
- 150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε στο ταψί το κανταΐφι (ξεξασμένο) χωρίζουμε δηλ. τις τρίχες του κανταϊφιού όσο καλύτερα μπορούμε.
Καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι να πάει παντού, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (160 βαθμούς) ώσπου να πάρει χρώμα. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά (το κάνουμε τούμπα δηλ.) για να ξεροψηθεί γύρω-γύρω.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά μας για 10-12 λεπτά να δέσει καλά.
Σιροπιάζουμε το κρύο κανταΐφι με το καυτό σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου και τα ρίχνουμε όλα αυτά στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια.
Όταν πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες, την ανακατεύουμε και τη στρώνουμε πάνω στο κανταΐφι.
Όταν κρυώσει η κρέμα τελείως, στρώνουμε τη σαντιγί (φτιάχνουμε την garni σύμφωνα με τις οδηγίες).
Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και το βάζουμε στο ψυγείο.