Μπακλαβάς

Υλικά

  • 18 λεπτά φύλλα κρούστας για μπακλαβά
  • 350 γρ. Βούτυρο
  • Ολόκληρα γαρίφαλα

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά

Για το σιρόπι

  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 200 γρ. Γλυκόζη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί.
  3. Στρώνουμε μέσα τα πρώτα 4 φύλλα αλείφοντας τα ένα-ένα με το βούτυρο.
  4. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και να στρώνουμε και να αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα έως το 7ο φύλλο.
    Από το 8ο μέχρι το 11ο φύλλο, που είναι το κέντρο του μπακλαβά, πασπαλίζουμε με περισσότερη γέμιση.
    Από το 12ο και μέχρι το 14ο φύλλο, πασπαλίζουμε το καθένα με λίγη γέμιση.
  5. Γυρίζουμε τα φύλλα του μπακλαβά που εξέχουν προς τα μέσα και αλείφουμε με επιπλέον με βούτυρο τις άκρες.
  6. Στρώνουμε τα τελευταία 4 φύλλα αλείφοντας τα με  με βούτυρο ένα-ένα και κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί με ψαλίδι.
  7. Χαράσσουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, μπήγουμε στο κέντρο κάθε κομματιού από ένα γαρίφαλο, ψεκάζουμε με λίγο νερό και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 90 λεπτά περίπου στους 180°C.
  8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί.
  9. Περιχύνουμε τον ελαφρώς ζεστό μπακλαβά με βραστό σιρόπι λίγο-λίγο με μια κουτάλα (να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου) και τον αφήνουμε να ηρεμήσει, μέχρι να το απορροφήσει όλο.

    Leave Your Comment Here