Ιταλική κουζίνα

Η ιταλική κουζίνα μαζί με την γαλλική είναι από τις πιο φημισμένες στο κόσμο!

Η Ιταλική κουζίνα είχε επιρροές από την κουζίνα της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Ρώμης,την βυζαντινή,την εβραική, την αραβική (από τους Άραβες όταν εισέβαλαν στην Σικελία τον 9ο αιώνα, έμαθαν τα άγνωστα μέχρι τότε φιστίκια και ρύζι) και τη νορμανδική(οι Νορμανδοί εισήγαγαν στους Ιταλούς τις κατσαρόλες)! Με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου ανακάλυψε και νέα προϊόντα που έγιναν κομμάτι της: πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, καλαμπόκι, καρυκεύματα που εισήχθησαν σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι μία από τις κουζίνες που υπάρχουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Αν και συχνά οι Ιταλοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το πως τα εστιατόρια προετοιμάζουν τα ιταλικά πιάτα στο εξωτερικό.
Η ιταλική κουζίνα είναι γνωστή για την ποικιλία της σε τοπικό επίπεδο, και την αφθονία στη γεύση και στα καρυκεύματα.
Οι Ιταλοί τρέφουν σεβασμό για τα παραδοσιακά τους πιάτα, και τα μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας είναι η απλότητα της, τόσο που αρκετά πιάτα αποτελούνται έως 8 συστατικά το πολύ. Έχει τα πάντα, από κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, αλλά τα αγαπημένα των Ιταλών είναι η ντομάτα και το σκόρδο!
Οι Ιταλοί μάγειρες προσέχουν πάρα πολύ την ποιότητα των υλικών. Οι συνταγές,συχνά, δημιουργούνται από τις απλές νοικοκυρές και όχι από σεφ. Πολλά πιάτα που κάποτε ήταν γνωστά μόνο στις περιοχές της καταγωγής τους,τώρα έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Το τυρί και το κρασί αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κουζίνας, με πολλές παραλλαγές Ακόμα και ο καφές, ειδικά ο εσπρέσσο,είναι εξίσου σημαντικός στην ιταλική κουζίνα.
Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, με τις περιοχές να έχουν αρκετά διαφορετικές παραδόσεις μεταξύ τους, το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία.Η Βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για τα ριζότα, η κεντρική (Μπολόνια) για τα τορτελίνια και η Νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες. 
Τα μακαρόνια στην Ιταλία θεωρούνται πρώτο πιάτο. Δεύτερο είναι πάντα κάτι σε κρέας ή ψάρι. Στο τέλος του φαγητού μαζί με το γλυκό, οι Ιταλοί πίνουν συνήθως το εσπρεσάκι τους για την χώνεψη.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα που πρέπει αν δεν έχεις δοκιμάσει να το κάνεις:
* Pasta Carbonara
Η αυθεντική καρμπονάρα δεν είναι με κρέμα γάλακτος! Αλλά γίνεται με ωμό αυγό,με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί. 
* Κοτόπουλο parmigiana
Φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω.
* Pizza Margherita
Η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Με λεπτή τραγανή ζύμη, σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Σε κάθε ιταλική οικογένεια θα βρεις από μια δική της εκδοχή για τη σάλτσα ντομάτας.
* Lasagna
Λαζάνια ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα που μπορείς να τα βρεις παντού ακόμα και σε απλούς φούρνους. Μεγάλα φύλλα ζυμαρικών, τα πραγματικά lasagna δηλαδή, τοποθετούνται σε στρώσεις σε μεγάλο πυρέξ και ενδιάμεσα πέφτει άφθονος κιμάς, ψιλοκομμένο λουκάνικο, ρικότα, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
* Risotto
Θα βρείτε σε πολλά μέρη της Ιταλίας, αλλά το καλύτερο θα το γευθείτε στην Βενετία, ένα πλούσιο χυλωμένο Risotto με μανιτάρια ή θαλασσινά.
* Γαρίδες fra diavolo
Η λέξη diavolo στο συγκεκριμένο πιάτο μαρτυρά και την πικάντικη γεύση της κόκκινης σάλτσας του, από το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι (μπούκοβο). Μέσα στην καυτερή αυτή σάλστα, κολυμπούν μεγάλες γαρίδες και σερβίρεται επάνω σε σπαγγέτι.

Και σειρά έχουν τα ιταλικά γλυκά 
* Bombolone
Ένα στρογγυλό donut με γέμιση κρέμας το οποίο σερβίρεται ζεστό και αχνιστό, κατευθείαν από τον φούρνο. Οι Ιταλοί το ονομάζουν “bomba”.
* Zabaione
ή zabaglione σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο, αναλόγως την εποχή. Φτιάχνεται με χτυπημένα ασπράδια αβγού μαζί με ζάχαρη και γλυκό κρασί και συνοδεύεται από φρούτα ή μπισκότα. Είναι τόσο δημοφιλές που υπάρχει και σε γεύση παγωτού.
* Amaretti
Γλυκόπικρα μπισκοτάκια με βάση το αμύγδαλο που είναι τραγανά στο εξωτερικό τους και πολύ μαλακά μέσα.Πηγαίνουν καταπληκτικά με έναν καλοφτιαγμένο καφέ.
* Torta Della Nonna
Η Τάρτα της Γιαγιάς είναι μία συνταγή που διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια και από περιοχή σε περιοχή, όμως η γέμισή της έχει πάντα ως βασικό συστατικό το λεμόνι ενώ στην κορυφή στολίζεται με ζάχαρη. Ένα είδος lemon pie 
* Seada
Τεράστια ravioli φτιαγμένα από σιμιγδαλένιο αλεύρι είναι το πιο διάσημο επιδόρπιο της Σαρδηνίας. Είναι γεμισμένο με πρόβειο τυρί και ξύσμα λεμονιού και τηγανισμένο. Σερβίρεται ζεστό και περιχύνεται με μέλι, προσφέροντάς έναν καταπληκτικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.
* Cassata
Έρχεται από την Σικελία. Μπορείς να το βρεις ως ένα μεγάλο κέικ ή σε ατομικές μερίδες. Φτιάχνεται από παντεσπάνι βουτηγμένο σε λικέρ, αμυγδαλωτό, ζαχαρωμένα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας και τυρί ricotta! 
* Tiramisu
Βγαίνει σε πολλά διαφορετικά στιλ και μεγέθη. Το παραδοσιακό Tiramisu είναι στρώσεις σαβαγιάρ και κρέμας από μασκαρπόνε, αλλά σε πολλά μέρη θα το βρείτε σερβιρισμένο σε ποτήρια με μία μόνο στρώση από σαβαγιάρ και κρέμα από πάνω, αλλά και σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.
8. Semifreddo
Είναι “μισοπαγωμένο”, όπως λέει και το όνομά του και βρίσκεται μεταξύ μιας κρεμώδους μους και ενός παγωτού. Οι τρόποι σερβιρίσματος ποικίλουν αλλά η γεύση παραμένει μοναδική κάθε φορά.
* Gelato 
Το ιταλικό παγωτό. Υπάρχουν αμέτρητες gelaterias σε όλη τη χώρα και θα απολαύσετε τις μπάλες παγωτού σε κυπελάκι ή χωνάκι. Το gelato έχει πιο μαλακή υφή από το κλασικό παγωτό και διαφορετικά συστατικά. Στη Νότια Ιταλία ανακάλυψαν μάλιστα και το sorbet, ενώ το κλασικό gelato θα το βρείτε στην καλύτερη εκδοχή του στα βόρεια της χώρας.
* Zeppole
Mικρές μπουκίτσες τηγανισμένης ζύμης, με γέμιση κρέμας ή σοκολάτας και πασπαλισμένες με ζάχαρη. Υπάρχουν και σε αλμυρή εκδοχή και συνοδεύονται από γαύρους.
* Cannoli
Το πιο γλυκό τυλιχτό. Θα το βρεις σε διάφορα μεγέθη, από τα μικροσκοπικά cannulicchi μέχρι τα εντυπωσιακά μεγάλα cannoli που συνήθως σερβίρονται στο Palermo της Σικελίας.
* Occhi di Bue
Στρογγυλά μπισκότα με μαρμελάδα στο κέντρο ή mini πάστα φλώρες 
* Pandoro
Ένα νόστιμο κέικ, του οποίου το όνομα σημαίνει “χρυσό ψωμί”. Πιο σκληρό σε υφή από το φρουτένιο Panetonne, το Pandoro είναι άκρως χορταστικό.
* Sfogliatella
Σκληρή σφολιάτα σε σχήμα στρειδιού, με γέμιση από τυρί ricotta και καραμελωμένα πορτοκάλια. Αγαπημένο γλυκό των κατοίκων της Νάπολης .
Panna Cotta 
«ψημένη κρέμα» από τα πιο γνωστά γλυκίσματα.Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα γάλακτος, η οποία έχει στερεοποιηθεί κατά την παρασκευή με ζελατίνη.

    Leave Your Comment Here