ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η σωστή διατροφή -ποιοτικά και ποσοτικά- είναι σημαντική στη ρύθμιση για άτομα με διαβήτη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής και για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής, αμυλούχες τροφές, και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τις κυριότερες μορφές υδατανθράκων.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι προτιμότερα για το διαβήτη, χωρίς όμως να θεωρούνται «διαίτης» και να έχουν λιγότερες θερμίδες. Εκτός από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να μην ανεβάζουμε τα επίπεδα σακχάρου, υπάρχουν και τροφές που θα μας βοηθήσουν να το ρίξουμε, αυτές είναι:

*Πράσινο τσάι
*Κανέλα
*Ξίδι
*Πιπέρι καγιέν
*Καρότα
*Βρώμη
*Φασόλια
*Λιπαρά ψάρια (καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων)
*Αμύγδαλα

Όσοι έχουμε σάκχαρο, μπορεί να θεωρούμε ότι κάθε τι γλυκό θα πρέπει να απαγορευτεί από τη διατροφή μας. Αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν είναι η ποσότητα της ζάχαρης, αλλά η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες δεν υπάρχουν μόνο στη ζάχαρη ,στο μέλι, αλλά και σε μεγάλες ποσότητες στα σιτηρά, τα αμυλούχα, τα λαχανικά και φρούτα. Θα πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη υδατανθράκων σε 45-60 γραμμάρια ανά γεύμα για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την American Diabetes Association.

Το μέλι θεωρείται συχνά ως ένα υγιεινό γλυκαντικό όταν συγκρίνεται με τη λευκή ζάχαρη. Προσπαθούμε να καταναλώνουμε πολύ μικρές ποσότητες μελιού, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη.

*Τα προϊόντα που επιλέγουμε να φάμε, η ποσότητα και το πότε θα το φάμε είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στα επιτρεπτά όρια.

-Συχνά γεύματα: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα. Το να μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες δεν βοηθάει στην καλή ρύθμιση του σακχάρου.

-Περιορισμοί στον διαβήτη: τηγανητά, τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά,τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, έτοιμα γλυκά, παγωτό, καραμέλες, ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη (χυμοί, σόδα, αθλητικά ποτά). Προτιμάμε να καταναλώνουμε νερό αντί για τέτοια ροφήματα. Δοκιμάζουμε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης στον καφέ ή στο τσάι μας.

-Αλάτι:H μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα συστήνεται σε λιγότερο από 1 κουτ. γλυκού αλάτι την ημέρα. -Καταναλώνουμε φρέσκα τρόφιμα και αποφεύγουμε τα «έτοιμα» και το γρήγορο φαγητό. -Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, κρέμες, μαργαρίνη. -Αλκοόλ η ημερήσια κατανάλωση του να μη ξεπερνάει το 1 ποτήρι για τις γυναίκες και τα 2 για τους άνδρες. Το κλειδί με τον διαβήτη είναι να τρώμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών, στην σωστή ποσότητα. Οι ομάδες τροφίμων είναι:

*Λαχανικά: Σπανάκι, μαρούλι, αντίδι, ραδίκι, σέλινο, μαϊντανός,μπρόκολο, καρότα, πράσινα χόρτα, πιπεριές, ντομάτες,πατάτες,γλυκοπατάτα,καλαμπόκι, πράσινα μπιζέλια.

*Φρούτα: Πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, νεράντζι, γκρέιπ-φρουτ,μούρα,βατόμουρα,γκότζι,πεπόνι,μήλα,μπανάνες,σταφύλια,αβοκάντο

*Δημητριακά ολικής αλέσεως: βρώμη, σιτάρι, ρύζι, κριθάρι, κινόα, καλαμποκάλευρο, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, τορτίγια.

*Πρωτεΐνη: Ανάλατοι ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα) και λιναρόσπορος.Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα. Άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς το δέρμα, υποκατάστατο κρέατος όπως το tofu., αβγά, αποξηραμένα φασόλια π.χ ρεβίθια.

*Γαλακτοκομικά προϊόντα – άπαχα ή ημιάπαχα γάλα και γιαούρτι (ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D), τυρί. Ενδιάμεσα των γευμάτων( στις 2-3 ώρες) πρέπει να καταναλώνουμε και κάποιο σνακ, φρούτο, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ή κάποιο άλλο τρόφιμο της επιλογής σας.

    Leave Your Comment Here