29
Απρ

Goulash (Ουγγρική κρεατόσουπα με πάπρικα)

Υλικα

  • 600 γρ. μοσχάρι από σπάλα σε κύβους 2,5 – 3 εκ. ( αν βρούμε βοδινό, το προτιμάμε)
  • 2 καρότα, σε κύβους όπως το μοσχάρι
  • 2 μέτριες πατάτες, σε κύβους όπως το μοσχάρι
  • 1 μικρή ρέβα (αν βρούμε), σε κύβους όπως το μοσχάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετάκια
  • 2 ντομάτες (ή 4-5 ντοματάκια του κουτιού), σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές
  • 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά και λίγη καπνιστή αν θέλουμε
  • 2 λίτρα σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αγριοκύμινο, κοπανισμένο σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σέλερι και το κοπανισμένο αγριοκύμινο και σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για ½ – 1 λεπτό μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, όχι περισσότερο γιατί μπορεί να πικρίσουν.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και το αλατοπίπερο και τρίβουμε με την κουτάλα τον πυθμένα ώστε τυχόν υπολείμματα να διαλυθούν.
  4. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας και, μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά (τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά το υγρό), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσει το κρέας.
  5. Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο και τη ρέβα και μαγειρεύουμε, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για 15 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε την ντομάτα και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  7. Για να χυλώσει η σούπα, μεταφέρουμε μέρος του ζωμού της κατσαρόλας μαζί με λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και βάζουμε τη σούπα να πάρει 1-2 βράσεις.
  8. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε γαρνίροντας κάθε μερίδα με λίγο μαϊντανό.