13
Μαΐ

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ρεβίθια

Υλικα

  • 300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ σε χλιαρό, αλατισμένο νερό)
  • 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Για τα γιουβαρλάκια :

 

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • Τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ
  • 50 ml ελαιόλαδο

 

Για το αυγολέμονο :

 

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα την προτίμησή σας)

Εκτέλεση

Γιουβαρλάκια

 

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  2. Πλάθουμε σε μικρά γιουβαρλάκια, σε μέγεθος μικρού καρυδιού, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, την πατάτα, τα γιουβαρλάκια προσεκτικά, για να μη διαλυθούν, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δεντρολίβανο.
  5. Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει όλα τα υλικά κατά 3-4 εκ. και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια και να μαλακώσουν καλά, και να χυλώσουν τα ρεβίθια.