τουρκικη πιτα με κιμα (Kiymali Pide)

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κ.σ. αλάτι
  • 14γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
  • 220γρ. νερό (1 κούπα περίπου)
  • 45ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος (το ιδανικό είναι το μίγμα των δύο)
  • 100γρ. πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά καρέ
  • 2 μέτριες ντομάτες, χωρίς σπόρους κομμένες σε κύβους
  • 15ml χυμός λεμονιού
  • 15ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αβγο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Ανακατεύουμε τη μαγιά ώσπου να διαλυθεί σε ένα μπολ με μισή κούπα χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώσπου να αφρίσει.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μίγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και δουλεύουμε το μίγμα με τα χέρια έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν δείτε πως η ζύμη κολλάει πολύ και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε προσθέστε ακόμα μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώστε.
Τυλίγουμε το μπολ με τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό – όχι καυτό σημείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, πάντα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το χυμό λεμόνι και αλατοπιπερόνουμε. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και τον αναμιγνείουμε καλά με τα σοταρισμένα λαχανικά. Χωρίζουμε τη ζύμη ισόποσα σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σχήματα οβάλ διάστασεων 20Χ40εκ. και πάχους ½ εκατοστό.
Γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά αφήνοντας 1,5εκ. στην άκρη ζύμης ώστε να τη γυρίσουμε προς τα μέσα και να δημιουργήσουμε τοίχωμα.
Βάζουμε τις βαρλούλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας. Χτυπάμε ελαφρά το αβγό με λίγο νερό και περνάμε τα μέρη της ζύμης που είναι χωρίς γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Κόβουμε σε λωρίδες και σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι.

    Leave Your Comment Here