Πίτα εξοχική με αγκινάρες

Σαλάτα πράσινη με ραπανάκια και πικάντικα φιστίκια
05/05/2017
Μπάμιες με αρνάκι
05/05/2017

Υλικα

  • ½  πακέτο φύλλο κρούστας
  • 8 αγκινάρες
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • ½  φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½  κιλό Σαν Μιχάλη ή άλλη γραβιέρα
  • 4 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λάδι για το άλειμμα

 

Για τον χυλό :

 

  • ½  φλυτζάνι γάλα
  • 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις περνάμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό και λεμόνι μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Βράζουμε τις αγκινάρες σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει μαζί με 2-3 λεμονόκουπες για να μη μαυρίσουν. Μόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε καλά.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, με προσοχή να μη σπάσουν. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Ανακατεύουμε σε μπολ το τυρί, τα αυγά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  6. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με λάδι και απλώνουμε τα φύλλα στον πάτο και τα πλάγια, αλείφοντάς τα ανάμεσα.
  7. Τοποθετούμε επάνω ομοιόμορφα τη γέμιση του τυριού. Απλώνουμε τις αγκινάρες από πάνω έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  8. Ετοιμάζουμε έναν αραιό χυλό ανακατεύοντας το αλεύρι, το αυγό και το γάλα σε ένα μπολ. Περιχύνουμε την πίτα έτσι ώστε να πάει παντού και να πετύχουμε μια λεπτή επικάλυψη πάνω από τις αγκινάρες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.