Νηστίσιμη πίτα με πατάτα και πράσο

Μια συνταγή για μια πανεύκολη πίτα της στιγμής. Πατατόπιτα, με έτοιμο πουρέ πατάτας, με πράσο νηστίσιμη. Ένα νόστιμο συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο (knorr “σπιτικός”) ζωμός λαχανικών
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας ή 2 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες σε πουρέ
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 200 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο  λιωμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτρια ψιλοκομμένο
  • άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε το πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αντικαθιστώντας τη ποσότητα από γάλα με νερό στο οποίο ρίχνετε μέσα και διαλύετε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει καλά ο πουρές.
  2. Διαλύετε σε λίγο νερό το ζωμό, το βάζετε στις πατάτες και ανακατεύετε. Εναλλακτικά βράστε 2 κιλά πατάτες και λιώστε τες με πιρούνι ή πολτοποιήστε τες στο multi. Συνεχίζετε τη διαδικασία με προσθήκη νερού με ζωμό λαχανικών.
  3. Πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε λίγη μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τον άνηθο ή μάραθο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά να μισοκρυώσουν.
  4. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε τα μισά φύλλα, με τις άκρες τους να εξέχουν, αλειμμένα με τη μαργαρίνη ένα ένα.
  5. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, το πράσο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι. Αλείφετε καλά το μείγμα με μαργαρίνη.
  6. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα ένα με μαργαρίνη και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λ. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

    Leave Your Comment Here