Μπακαλιαρόπιτα

Υλικά

  •  4 φύλλα ή 6 φύλλα εμπορίου
  • Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος 1 κιλό ή ξερός
  • Κολοκυθάκια 1 κιλό
  • Ρύζι 200 γρ
  • Γάλα 250 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ
  • Πράσο 1 τεμ μόνο το λευκό μέρος
  • Σκόρδο 1 σκελίδα
  • Κεφαλοτύρι 150 γρ ή κεφαλογραβιέρα τριμμένο
  • Σταφίδες μαύρες 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Σπόροι ροδιού 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Σιμιγδάλι ψιλό 2-3 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Καρότο 1 τεμ τριμμένο
  • Μαργαρίνη 50 γρ λιωμένη
  • Δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού ξερός
  • Μαϊντανός 3-4 κλωνάρια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά και καυτερή
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βγάζουμε την πέτσα και καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο μας. Τον κόβουμε σε μέτρια τεμάχια και τα βάζουμε σε μπολ. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά (μπορούμε να τα στύψουμε και με τα χέρια μας) και μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε πράσο και κρεμμύδι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά , με λίγο νεράκι μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι βαθύ και αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, ρίχνουμε το κρεμμύδι,το πράσο,τα τριμμένα κολοκυθάκια, το τριμμένο καρότο και το ρύζι και τα σοτάρουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά,προσθέτουμε το γάλα,το τυρί, το ρόδι,τις σταφίδες, τα κομμάτια μπακαλιάρου,το σιμιγδάλι, τα μυρωδικά δυόσμο και μαϊντανό αλάτι,πιπέρι,πάπρικα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 χειροποίητα φύλλα ή 3 του εμπορίου. Απλώνουμε την γέμιση, καλύπτουμε αεράτα με τα άλλα δύο χειροποίητα φύλλα ή τα άλλα τρία του εμπορίου και γυρίζουμε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα σε διαγώνια κομμάτια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αλείφουμε με την μαργαρίνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

    Leave Your Comment Here