Μανιταρόπιτα ‘’σκεπαστή’’

Σαλάτα με καυτερές πιπεριές
26/05/2017
Χοιρινό λεμονάτο και κρεμμυδάτο
26/05/2017

Υλικα

 

Για τη ζύμη :

 

  • 1 πακετάκι μαγιά νωπή
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 ½  φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 ½  φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Ελαιόλαδο και αλεύρι για το ταψί

 

Για τη γέμιση :

 

  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. γκούντα τριμμένο
  • 3 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Για το άλειμμα :

 

  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά σε μπολ και τα αφήνουμε για 10-20 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και το αλάτι.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε με τα χέρια για 15 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λεκάνη αλειμμένη με λάδι και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη κουζίνας μέχρι αν διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα μεγάλο χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι. Στρώνουμε μέσα το φύλλο με αλευρωμένα χέρια.
  6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα τοποθετούμε πάνω στη μισή πλευρά του φύλλου.
  7. Γυρίζουμε το υπόλοιπο μισό της ζύμης για να καλύψουμε τη γέμιση και σφραγίζουμε με τα δάχτυλα τις άκρες, σχηματίζοντας ένα μεγάλο μισοφέγγαρο.
  8. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε την ‘’σκεπαστή’’ πίτα στον φούρνο για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.