Μαλαμουδόπιτες

Μια ξεχασμένη παραδοσιακή πίτα!
Η μαλαμουδόπιτα είναι μια πίτα που έκαναν από τα πολύ παλιά χρόνια – και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Παρόλο που έρχομαι στην Κρήτη πάρα πολλά χρόνια δεν είχε τύχει ποτέ να την δοκιμάσω, στην πραγματικότητα δεν την είχα καν ξανακούσει! Σκέφτηκα λοιπόν να την καταγράψω και να σας την παρουσιάσω, μιας και, απ’ ότι κατάλαβα, την παρασκευή αλλά ακόμη και την ύπαρξη αυτής της πίτας γνωρίζουν ελάχιστες γιαγιάδες στο χωριό…

Υλικά

Για τη γέμιση:
Μισό κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
3 κουταλιές δυόσμο
3 κουταλιές μάραθο
1 κουταλιά αλάτι
3-4 κουταλιές ζάχαρη
Λάδι όσο πάρει

Για το φύλλο:
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές αλάτι
Νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης

και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μίγμα.

Σε άλλη λεκανίτσα ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε καλά.

Χωρίζουμε τη γέμιση και τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο σχετικά παχύ, βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση,
κλείνουμε καλά σαν λυχναράκι
και με τον πλάστη ανοίγουμε πάλι την πίτα να γίνει πλατιά, σε μέγεθος πιάτου.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά.
Βγάζουμε σε πιάτο, κόβουμε στα 4 και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.


Τρώγονται ζεστές και κρύες, είναι πολύ νόστιμες, χορταστικές και διαφορετικές!

Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμα να πιστοποιήσω την ετοιμολογία της ονομασίας αυτής της πίτας. Η επικρατέστερη εκδοχή πάντως είναι ότι το όνομα προέρχεται από το ρήμα “μαλάσσω” επειδή η γέμιση της πίτας ζυμώνεται (μαλάσσεται) με τα χέρια…

    Leave Your Comment Here