Κιμαδόπιτα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 800 γρ. κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός και μοσχαρίσιος)
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. λευκό κρασί
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά για να μην σβολιάσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια-δυο βράσεις, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, την κρέμα γάλακτος, το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο με βούτυρο και την αλευρώνουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο μας και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με Flora Soft με βούτυρο. Το απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα, χωρίς να το τρυπήσουμε στη μέση.
  4. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα–ένα με βούτυρο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
  5. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55-60 λεπτά περίπου. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα ή σχάρα. Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

    Leave Your Comment Here