Γλυκόπιτα ή Πλατσέντα Λέσβου

Η πλατσέντα είναι παραδοσιακό γλυκό της Λέσβου, που γίνεται με λάδι, αλεύρι και καρύδι, σιροπιάζεται με ελαφρύ σιρόπι και πασπαλίζεται με κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια. Το φτιάχνουν οι γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού της Αγίας Παρασκευής

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ κορν φλάουερ
  • 375 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml ούζο
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • χονδροκομμένα καρύδια και κανέλλα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml μέλι
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κ.τ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ και το αλάτι σε μια μεγάλη γαβάθα.
  2. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε 125 ml ελαιόλαδο και δουλεύουμε το μείγμα του αλεύρου με τα δάχτυλά μας, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε το ούζο, τον χυμό του λεμονιού και το νερό και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Αν δούμε ότι έχουμε πρόβλημα, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι ή νερό.
  4. Ανοίγουμε φύλλα στη μηχανή ή με τον πλάστη, τα οποία πρέπει να είναι πολύ λεπτά. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι μέσα στο ταψί και τοποθετούμε από πάνω τα φύλλα σουρωτά.
  5. Με ένα πινέλο παίρνουμε λάδι από τα πλάγια και αλείφουμε τις κορυφές των φύλλων που έχουμε σουρώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε το γλυκό επί 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  7. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι επί 8 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Οταν ψηθεί το γλυκό, το περιχύνουμε ζεστό με το κρύο σιρόπι. Τέλος, πασπαλίζουμε την πλατσέντα με καρύδια και κανέλα.

    Leave Your Comment Here