26
Μαΐ

Τερίνα τυριού με καραμελωμένα καρότα

Υλικά

 

Για την τερίνα :

 

  • 500 γρ. μοτσαρέλα
  • 200 ml  φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κλωνάρι λεβάντα

 

Για τα καρότα :

 

  • 350 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι χοντροκομμένο
  • 1 κλωνάρι λεβάντα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα καρότα σε κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, για μισή ώρα περίπου.
  2. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι σε τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να μελώσουν. Σβήνουμε με λεμόνι.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τη μοτσαρέλα με το γάλα και το αλάτι μέχρι να γίνει λείο και ομογενές μείγμα.
  4. Αδειάζουμε σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί  για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη λεβάντα.
  5. Μαλακώνουμε σε μικρό μπολ με κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης για 10 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε άλλο μπολ, στο οποίο έχουμε βάλει 100 ml  καυτό νερό. Τη διαλύουμε καλά και τη ρίχνουμε στο μείγμα της μοτσαρέλας. Αφαιρούμε τη λεβάντα και ανακατεύουμε.
  6. Αλείφουμε 6 ατομικά φορμάκια με λάδι και μοιράζουμε το μείγμα. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για 5-6 ώρες.
  7. Για να ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε τον πάτο από τα φορμάκια για λίγα δευτερόλεπτα σε μπολ με καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  8. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα καρότα και τη λεβάντα και σερβίρουμε.