ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μικρούς κύβους, αλατισμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 1/3 φλιτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζ. Τσαγιού χυμό λεμονιού
  • ½  φλιτζ. Τσαγιού κονιάκ ή λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 330 γρ. ρύζι για πιλάφι, ξεπλυμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (αν θέλετε)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους, για περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ (ή το κρασί), το λεμόνι, την πάπρικα, το καγιέν και ½ φλιτζάνι νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και 2 φλιτζάνια νερό βραστό και, μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε πάλι σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-17 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι.
  4. Αν σωθούν τα υγρά προτού γίνει το ρύζι, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει.
  5. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μαϊντανό, το τυρί και πιπέρι και σερβίρουμε.

 

    Leave Your Comment Here