ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Υλικά

  • Για το κοτόπουλο
  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, σε καρέ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • 1-2 καρφάκια γαρίφαλου
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • ½ κιλό ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  •                                         Για τις μπάμιες
  • 1 κιλό μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. χονδρό αλάτι
  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε ροδέλες
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε, ώσπου να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την πιπεριά κέρατο και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια του κοτόπουλου, τα οποία πρέπει να σκεπάζει η σάλτσα – αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ανοξείδωτο ταψί, περιχύνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 5 λεπτά να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το 1/3 από τις μπάμιες, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια πιατέλα και κάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες σε δύο ακόμη δόσεις.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Περνάμε τη σάλτσα από ένα σουρωτήρι, πιέζοντάς τη με ένα κουτάλι. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα, το κοτόπουλο, τις μπάμιες και την κόκκινη πιπεριά. Προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, ώστε η σάλτσα να καλύπτει ίσα ίσα τις μπάμιες. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

    Leave Your Comment Here