Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 2 ½ – 3 κιλά
  • 1 φλυτζάνι φρέσκο βούτυρο αγελάδος
  • 1 φλυτζάνι του καφέ μέλι
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • πιπέρι
  • γλυκιά πάπρικα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. του καφέ καβουρδισμένα κουκουνάρια
  • 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  • 1 φλ.του καφέ ρύζι νυχάκι
  • 24 κάστανα καθαρισμένα
  • 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Από ½ κ.γ. κανέλα, μπαχάρι και γλυκιά πάπρικα –όλα τριμμένα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα εξωτερικά και εσωτερικά.
  2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το φρέσκο βούτυρο με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνέχεια για να ανακατευτεί με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρουν βράση.
  4. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν με ανοικτή την κατσαρόλα για λίγο, 5-7 λεπτά , προσθέτουμε και τα κάστανα, το κουκουνάρι και στο τέλος τον άνηθο. Ανακατεύουμε. Σημείωση : η γέμιση πρέπει να μελώσει όπως το αραιό μέλι.
  5. Γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μη χυθεί η γέμιση.
  6. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει. Το αδειάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και την πάπρικα. Χτυπάμε καλά με πιρούνι και αλείφουμε τη γαλοπούλα παντού.
  7. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ½ ώρες , ενώ κατά διαστήματα την αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Δεν την κουνάμε και δε την τρυπάμε με το πιρούνι για να μη χάσει τα υγρά της και για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου ακόμα 1 ώρα.
  9. Την τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με πατάτες ψητές που μπορούμε να τις ψήσουμε στο ταψί με την γαλοπούλα ή λαχανικά βραστά.

    Leave Your Comment Here