Βακαλάος ποσέ με λευκή sauce και λαχανικά βουτύρου

ΥΛΙΚΑ

  • 1 βακαλάο φρέσκο (2 κιλών περίπου) ολόκληρο καθαρισμένο
  • Λίγα κλωναράκια σέλινο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγους κόκκους πιπεριού
  • Λίγα κλωναράκια άνηθο
  • 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 350 γρ. καροτάκια baby

 

Για τη sauce :

 

  • 4 φλυτζάνια ζωμό από το βράσιμο του βακαλάου
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε 4 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το σέλινο, τα καροτάκια, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού, τον άνηθο και λίγο αλάτι.
  2. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βακαλάο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
  3. Βγάζουμε το ψάρι με δυο κουτάλες για να μη διαλυθεί και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  4. Προσθέτουμε στο ζωμό το λευκό κρασί και βράζουμε μέχρι να μείνουν 4 φλυτζάνια κατά προσέγγιση.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το ζωμό του ψαριού. Ανακατεύουμε ζωηρά για να μη σβολιάσει και στο τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον χυμό του λεμονιού.
  6. Παράλληλα, βράζουμε τα λαχανάκια και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τοποθετούμε τα λαχανικά γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε με τη σάλτσα στο πλάι.

 

 

    Leave Your Comment Here