Ξεροτήγανα Κρήτης

 Υλικα

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 φλυτζάνια νερό

 

Για το σιρόπι :

 

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • ½  κιλό νερό
  • 5 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½  ποτήρι μέλι
  • ½  λεμόνι (το χυμό του)
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Για τη διακόσμηση :

 

  • Καρύδια κοπανισμένα
  • Κανέλα σκόνη
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ζυμώνουμε τραβώντας λίγο λίγο αλεύρι από τα πλάγια, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα με δαντελωτό ροδελάκι για ζύμη σε λεπτές λωρίδες μήκους 80 εκατοστών και πλάτους 3-4 εκατοστών.
  4. Βάζουμε το λάδι να κάψει και τυλίγουμε τις λωρίδες μια μια στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα δυο δάχτυλα, μετά στα τρία και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  5. Γυρίζουμε το ξεροτήγανο με δυο πιρούνια, καθώς το τηγανίζουμε. Όταν ροδίσει, το βγάζουμε και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
  6. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα για 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
  7. Βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι για 2-3 λεπτά. Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια, κανέλα και σουσάμι.

 

    Leave Your Comment Here