09
Ιούν

Παστάκια αμυγδάλου με υποβρύχιο βανίλια

 Υλικα

Για τη ζύμη :

 

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά

 

Για τη γέμιση :

 

  • 85 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 250 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο

 

Για την κρέμα :

 

  • ½ λίτρο γάλα
  • 125 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • 2 κρόκους (από τη γέμιση)
  • λίγο αλάτι

 

Για το γλάσο :

 

  • 1 κουτί υποβρύχιο βανίλια

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη που θα αποτελέσει τη βάση του γλυκού, αναμειγνύοντας με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα, προσθέτουμε τα αβγά και, αν χρειαστεί, 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
  2. Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαστάσεων 25×35 εκ.
  3. Αλέθουμε το αμύγδαλο μαζί με τη ζάχαρη της γέμισης στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια λευκή πούδρα. Προσθέτουμε τα ασπράδια και το σιμιγδάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα.
  5. Ανακατεύουμε τη γέμιση με την κρέμα να γίνουν ομογενές μείγμα, το στρώνουμε πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.
  6. Λιώνουμε το υποβρύχιο βανίλια σε χαμηλή φωτιά. Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε σε κομματάκια 5×5 εκ. και περιχύνουμε με το γλάσο που ετοιμάσαμε.

 

Tip: Αν θέλετε πιο αρωματική την κρέμα, μπορείτε να της προσθέσετε το ξύσμα από ένα λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο) ή 5-6 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου