Μελομακάρονα

Κάθε χρόνο οφείλουμε να ψήσουμε μερικά ταψιά μελομακάρονα για το καλό.

Η μυρωδιά της κανέλας, πορτοκαλιού και του γαρίφαλου στο σπίτι είναι το κάτι άλλο!!

Υλικά

  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • κονιάκ(προαιρετικά)
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
  • λικέρ μαστίχας

Για την σοκολάτα

  • 500γρ κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. φουντουκέλαιο, σουσαμέλαιο ή βούτυρο (για να γυαλίσει)

Εκτέλεση

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
  2. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε.Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας, ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα

  1. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
  2. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  3. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Σοκολάτα

  1. Σε μπεν μάρι λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο μέχρι να ρευστοποιηθεί. Κατόπιν παίρνουμε ένα- ένα μελομακάρονο και το βουτάμε στην σοκολάτα καλά και από τις 2 πλευρές, τα ακουμπάμε σε μια σχάρα μέχρι να να φύγει η περίσσια σοκολάτα ή με δύο πιρούνια το αφήνουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  2. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια όσο ακόμα η σοκολάτα είναι ρευστή (για να κολλήσουν).
  3. Τα αφήνουμε μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.

Έξτρα Tip : Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε.
Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον.
Εάν βάλετε το κονιάκ στην ζύμη δεν θα βάλετε την μαστίχα και το αντίστροφο.

    Leave Your Comment Here